Siirry sisältöön

Tuntikokonaisuudet

Alakoulu – Ruokaa kaikille aisteille

Miksi joku ruoka on herkkua sinulle, mutta ei kaverille?

Tekeekö ruuasta herkkuruokaa aina pelkkä maku?

Tämän oppitunnin jälkeen:

Opit huomaamaan, että ruuassa on useita eri ominaisuuksia, jotka aistitaan eri aistien avulla.

Opit huomaamaan, että ruuan miellyttävyyteen vaikuttavat monet asiat ja ominaisuudet.

Tehtävät oppilaille

1. Katso ensin video Makukoulu: makukoulua kouluruokailussa

2. Käy sitten pesemässä kädet

3. Kerää 3-5 erilaista ruoka-ainetta, kuten pala juustoa, kasvista, hedelmää, marjaa, maitovalmistetta, leipää, pähkinää ja tee niiden avulla tehtävät 4-6.

 

4. Makukoulu-tehtävä: Tunnustelua

a. Tee tehtävä Ruuan tunnustelu

5. Makukoulu-tehtävä: Tuoksuttelua

a. Tee tehtävä Ruuantuoksua

Tehtävä

Ruuantuoksua

6. Makukoulu-tehtävä: Perusmaut

a. Katso video Makukoulu: mikä haju, mikä maku?

b. Tiesitkö? Perusmakuja on viisi

1. Makea. Kypsä banaani maistuu makealta.
2. Suolainen. Maustekurkku ja oliivi maistuvat suolaiselta.
3. Hapan. Sitruuna, puolukka ja maustamaton jugurtti maistuvat happamalta.
4. Karvas. Leivonnassa käytettävä kaakaojauhe, kahvi ja rucola maistuvat karvaalta.
5. Umami. Oikein kypsässä tomaatissa sekä herkkusienessä maistuu täyteläinen umami.

 

c. Tee sen jälkeen kotona makukoulutehtävä:

1. Ota lautaselle tai kulhoon keittiöstä löytämäsi 3–5 eri ruoka-ainetta.
2. Ota nenästä kiinni, laita ruoka-aine suuhusi ja pureskele.
3. Miltä perusmaulta ruoka maistuu: makea, suolainen, hapan, karvas vai umami?
4. Mitkä perusmaut löysit? Kirjaa ne ylös kunkin ruoka-aineen kohdalle.
5. Päästä sitten nenästä irti ja mieti, miten maku muuttui. Kirjaa sekin parilla sanalla ylös.

 

Lisätehtävä: Katso RuokaTutkaTubesta video Maistellaan feat. Isac Elliot ja Sanna

8. Kirjoita opettajalle lyhyt teksti (maks. puoli sivua, A4), jossa kerrot:

a. mitä ruoka-aineita maistoit ja mitä perusmakuja niistä löysit.
b. mitkä ominaisuudet sinun lempikasviksissa, -hedelmissä tai -marjoissa tekevät niistä sinulle mieluisan.
c. toteutuivatko tehtävän tavoitteet sinun osaltasi.

 

9. Palauta teksti opettajalle annettujen ohjeiden mukaisesti. Voitte myös sopia, että raportti koostetaan luettelomaiseksi ja vastaukset jaotellaan kysymysten mukaan.

Ohje opettajalle:

Tällä oppitunnilla tutustutaan aisteihin ja eri ruokien ja ruoka-aineiden ominaisuuksiin.
Lisää tietoa aisteista ja makukoulusta löytyy RuokaTutkan sivulta Ruoka ja aistit (klikkaa sivulle tästä).

Kesto:

45 min.

Kohderyhmä:

Ala- ja yläkoulu. Pienimmille alakoululaisille aikuisen apu saattaa olla tarpeen.