Tehtävä
Viilin salaisuus
Valmista itse viiliä.
Toimi näin
Mittaa noin ruokalusikallinen valmista viiliä pienten kulhojen pohjalle. Lisää noin 1,5 dl maitoa ja jätä hiukan sekoitusvaraa. Sekoita viili ja maito keskenään. Nosta viilikipot tarjottimelle ja peitä ne leivinpaperilla. Anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään ja siirrä jääkaappiin. Jäähdytä viiliä ainakin pari tuntia. Tarkastele viilin rakennetta ja makua ja kuvaile molempia ainakin yhdellä virkkeellä. Voit verrata niitä muihin nestemäisiin maitotuotteisiin. Ota selvää, miten ja miksi maito muuttuu viiliksi ja kirjaa tehtäväpaperiin tai vihkoon.
Kesto
30 minuuttia ensimmäisenä päivänä, toisena päivänä 30-60 minuuttia.
Mitä tarvitset
2 dl maustamatonta kevytviiliä
1 l kevytmaitoa
7-8 kpl annoskulhoja
1 ruokalusikka
tarjotin
leivinpaperiarkki
paperia tai vihko
tietokone tai älypuhelin
Info aikuisille
Tehtävä sopii 5.–8.-luokkalaisille ja sen voi tehdä esimerkiksi kotitalouden, ympäristöopin, biologian tai kemian tunnilla.