Tehtävä
Hedelmien kemiaa
Hapan, happamampi, happamin! Miten järjestät hedelmät happamuuden mukaan?
Toimi näin
Pilkkokaa hedelmät pieniksi paloiksi. Maistakaa hedelmäpaloja ja järjestäkää ne maun perusteella happamuusjärjestykseen. Mitatkaa tämän jälkeen hedelmien mehusta happamuus pH-paperilla tai -mittarilla. Tarvittaessa murskatkaa hedelmiä hieman, jotta saatte niistä mehua. Piirtäkää vihkoonne taulukko ja täydentäkää se.
Pohtikaa yhdessä, onko makuaisti luotettava happamuuden vertailussa. Vaikuttaako hedelmien sokeripitoisuus koettuun happamuuteen? Elintarvikkeiden koostumustietopankin sivuilla (www.fineli.fi) on arviot elintarvikkeiden sokeripitoisuuksille.
Kesto
30 minuuttia.
Mitä tarvitset
4–6 eri hedelmää
pH-paperia tai -mittari
paperia ja kynän
Info aikuisille
Tehtävä soveltuu yläkouluikäisille tai lukion kemian tunnilla tehtäväksi. Hedelmät kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi. Tehtävä voidaan tehdä pienissä ryhmissä tai yksin.