Hoppa över till innehållet

RuokaTutkas spel

Bokstavsspel

Målgrupp: Spelet är avsett för lågstadieelever i årskurs 1–2, men det fungerar också som ett roligt lektionsinnehåll för äldre elever. Alfabetsspelet lämpar sig för inlärning av bokstäver och läsning och till exempel för språkbad i det andra inhemska språket. Spelet har tagits fram tillsammans med lärare och det beaktar spelarnas nybörjarfärdigheter i läsning.

Spelets innehåll: I Alfabetsspelet har bokstäverna gått vilse och orden gömt sig. Kan du hjälpa dem på rätt plats? Äppel eller äpel, hallon eller halon – kan du välja rätt? I spelet får du poäng för rätt svar och kan samla fina pokaler i ditt prisskåp! Som hjälp har du roliga matbilder och de råd som Robban Råkost ger dig. Är du redo?

Börja spelet!

SmakSpelet

Målgrupp: Spelet är avsett för lågstadieklasserna 3–6 och lämpar sig till exempel som material för miljökunskap, för lågstadiets hemkunskapslektioner samt för helheter relaterade till skolmaten.

Spelets innehåll: Starta spelet på SmakAkademin, där du lär dig känna igen olika smaker. När du har blivit bekant med smakerna, kan du göra praktiska smakexperiment. Hur tycker du att jordgubbar smakar? Vad smakar en smörgås? Under smakprovningen samlar du ett prisskåp fullt med troféer – och glöm inte att leta efter gömda morötter!

SmakSpelet är ett användarvänligt och mångsidigt spel som låter eleverna bekanta sig med grundläggande smaker, samt till ordförrådet som relaterar till dem och lära sig att vi upplever smakerna individuellt.

Börja spelet 

Huslaspelet

Målgrupp: Spelet lämpar sig för undervisning i huslig ekonomi för elever i klass 7. Spelets lättaste nivå lämpar sig även för undervisning i huslig ekonomi för årskurserna 1–6. De svåraste nivåerna lämpar sig för valfri huslig ekonomi för årskurserna 8–9 för att repetera ämnet matsvinn eller som extrauppgift.

Spelets innehåll: Bananer, råriven morot och dippsås håller på att bli matsvinn! I HuslaSpelet får du laga mellanmål av dem och lära dig om att minska och utnyttja matsvinn. Samtidigt övar du grundläggande färdigheter i huslig ekonomi, till exempel att omvandla recept, göra val i affären och följa recept.

Börjä spelet!

Mattespel

Målgrupp: Spelet passar bra som tilläggsuppgift eller som repetitionsuppgift i matematikundervisningen i förskola och årskurserna 1.–2.

Spelets innehåll: Hur många gurkor finns det i bilden? Om du först plockar tre äpplen och sedan två till, hur många äpplen har du? Kan du ordna talen i storleksordning? Hur lyckas du med multiplikationer och klockslag?

RuokaTutkas figurer tar dig ut på ett äventyr i matematikens värld! I maten finns det mycket att bita i.

Spelets matematiska övningsuppgifter har utarbetats enligt grunderna för läroplanen. Spelet kan spelas på antingen dator eller en mobil enhet. Spelet innehåller övningsuppgifter av olika längd som kan spelas ett tema i taget eller blandas.

Börja spelet!

Den Kräsna Masken

Målgrupp: Spelet passar bra som tilläggsuppgift eller inledning till exempel på en lektion i miljölära i årskurs 1–6 där ämnet är matens egenskaper och matproduktion eller som repetition av det man lärt sig.

Spelets innehåll:Kompisarna kallar Masken för kräsen, eftersom han oftast vill äta mat som han känner till. Men nu har Masken bestämt sig för att lära känna nya smaker och maträtter en i taget!

Häng med Masken på ett matäventyr – det utlovas kunskap om grönsaker och mjölk och spännande stunder med maskspelet.

Spelet kan spelas på antingen dator eller en mobil enhet. Spelet tar cirka 10–20 minuter.

Börjä spelet

På tungan spelet

Målgrupp: Spelet passar som en extra uppgift eller som repetition för undervisning i svenska, engelska och finska. Spelet har tre nivåer.

Spelets innehåll: Med hjälp av spelet kan man träna svenska, engelska eller finska med hjälp av mat- och köksterminologi. Utöver bildigenkänning har spelet uppgifter för mer avancerade språkkunskaper där man ska matcha påståendet med rätt livsmedel eller köksredskap.

Spelet kan spelas med datorn eller med mobilen. Spelet längd, beroende på nivå, är cirka 5–15 minuter.

Börjä spelet

MellanMålsSpelet

Målgrupp: Spelet passar för lågstadiet och som extra uppgift i hemkunskap för elever i 7:e klassen.

Spelets innehåll: I MellanMålsSpelet är du en kock i en mellanmålsrestaurang! Restaurangens kunder beskriver hurdant mellanmål de vill ha. Ditt jobb är att tillreda en portion som motsvarar önskemålen.

I receptboken hittar du tips för portionerna. Ju fyndigare du är och ju färre ingredienser du lyckas använda för att tillgodose kundens önskemål, desto bättre klarar du dig i spelet.

I MellanMålsSpelet lönar det sig att lyssna på kunden – deras önskemål kan vara konstiga och de rätta svaren besynnerliga. Eller hur låter till exempel en smörgås med ärtor eller en smoothie som innehåller kålrot?

Öppna MellanMålsSpelet

Matens rutt spel

Målgrupp: Spelet passar bra som introduktion i omgivningsfostran, omgivningsläran eller i huslig ekonomi för matens ursprung och behandling av ämnen i matproduktionen eller repetition av det inlärda. Det finns två svårighetsgrader, för låg- och högstadiet.

Spelets innehåll: Kom med och bekanta dig med matens väg tillsammans med bekanta figurer! En skollunch fungerar som spelbräde i Matens rutt-spelet. I spelet bekantar man sig med matproduktion, transport och odling av mat som bjuds på skollunchen. Spelaren går framåt på skollunchen genom att svara på frågor om måltidens olika delar. Mellan frågorna diskuterar spelaren med figurer i RuokaTutka om mat. När eleven har svarat på temats allafrågor får eleven ett diplom som rör ämnesområdet och kan röra sig framåt till följande del av måltiden.

Spelet kan spelas antingen på dator, tablett eller smarttelefon. Spelet tar cirka 10–20 minuter att spela.

RuokaTutkas mål är att väcka intresset hos eleverna för hur maten kommer och lära sig med praktiska exempel om matens produktion och matens väg till konsumentens tallrik. För äldre spelare finns det mer utmanande frågor, som rör matens produktion och tillverkning. Efter spelet är det bra att diskutera i klassen med eleverna om tankar som väcktes i spelet och möjliga frågor som sysselsätter ens tankar.

Börja spelet!

Näringsspel

Vad vet du om frukost, mjölk och bär? Ta reda på genom att spela. RuokaTutka-ön och de bekanta figurerna väntar på dig!

Börja spelet