Formens och temperaturens inverkan på matens smak
Helhetens längd är ca 45 min.
Steg 1.
Titta på RuokaTutkaTubes videor:
- Hur påverkar utseende matens smak? (5 min)
- Hur påverkar temperatur matens smak? (3 min)
Steg 2.
Förbered och smaka på exempelrätterna i videon:
- tunn morotssticka vs. stor morotsbit
- finriven morot vs. grovriven morot
- färsk morot vs. kokt morot
- mjölk vs. mjölkskum
- kall mjölk vs. varm mjölk
Diskutera följande:
- Vad smakar sötare: en tunn morotssticka eller en större morotsbit? Varför?
- Varför är smaken av skummad mjölk neutralare än vanlig mjölk? I videon sägs det att skummad mjölk ”inte riktigt smakar något alls”.
- Varför skummar inte surmjölk på samma sätt som mjölk?
- Hur skiljer sig smaken av färsk och kokt morot och varför?
- Vad smakar sötare, kall eller varm mjölk? Varför?
- Hur skiljer sig smaken på frysta och färska bär? Varför?
- Vilka rätter smakar olika när de är varma och kalla?
- Vilka rätter tycker du smakar gott både kalla och varma?
- I hur stora bitar hackar du helst grönsakerna, om du lagar sallad? Jämför ditt svar med en kompis.