Material för biologi och geografi
Maten ger oss energi och hjälper till att upprätthålla våra grundläggande funktioner. Sinnena är starkt kopplade till våra smakupplevelser. I bästa fall förverkligas alla delområden av hållbar utveckling i varje del av livsmedelskedjan. Insikt om matens rutter och de naturresurser som behövs för matproduktionen ökar uppskattningen av maten.
Nedan hittar du färdiga 45 minuters timhelheter, som lämpar sig för biologins innehållsområden för årskurserna 7–9, I5 Människan och I6 En hållbar framtid. I geografin lämpar sig innehållet för innehållsområdena I3 Grundläggande förutsättningar för liv på jorden, I5 Människor och kulturer i världen samt I6 En hållbar livsstil och hållbar användning av naturresurser.
Idéer för ML:s avslutning med mattorg
Att ta del av mat genom olika sinnen (sensorisk påse, förstorade matbilder, doftburkar med mera), smakprover på grundsmaker, diagram över matens väg från mun till toalettskål, något födoämnes väg från åkern till bordet, presentation av skördesäsongens grönsaker, presentation av matkulturer.