Bra kost-lärmiljö
”Kom ihåg att äta mycket grönsaker.”
”Mjölkprodukter är en viktig del av en balanserad kost.”
Du har säkert stött på många goda råd vars syfte är att få dig att äta och må ännu bättre. Men som vi alla vet kan bara anvisningar kännas svåra att förverkliga i praktiken. I denna lärmiljö behandlas hälsosam kost.
Anvisningar
Lärmiljön består av åtta sidor vars innehåll behandlas i en viss ordning. På den första sidan hittar du punkten ”Börja här”, där man presenterar inlärningsmålen, bedömningen av det egna kunnandet och forskningsfrågorna. Efter att ha bekantat dig med dessa kan du börja färden genom studieinnehållet. På varje sida börjar studierna från nummer 1.
Under resans gång hittar du uppgifter bakom frågetecknet. Take home-delen på sista sidan innehåller en sammanfattning av det centrala i materialet och en hemuppgift. Action-delarna är tilläggsmaterial som anknyter till ämnet.
Information till läraren
Ämne: Bra kost
Målgrupp: Årskurserna 7–9 och gymnasiet
Längd: 3 x 45 min
Kort beskrivning av innehållet: I denna lärmiljö behandlas hälsosam kost. Först går vi igenom de finska näringsrekommendationerna och fortsätter sedan med att granska vilka faktorer påverkar din kost och dina matval. Till sist funderar vi på vilka faktorer påverkar vår kost och vad som är bra i vår egen kost.
Inlärningsmål
Efter att ha gått igenom lärmiljön:
- vet eleven hur man bygger upp en hälsofrämjande kost enligt näringsrekommendationerna,
- förstår eleven att en hälsosam kost kan byggas upp på många olika sätt,
- förstår eleven hur mjölkprodukter, grönsaker, frukter och bär är en del av en hälsofrämjande kost,
- förstår eleven att det är många faktorer som påverkar vår kost och våra matval.
Anknytning till högstadiets LP
Hälsokunskap: I1 Växande och utveckling som stöder hälsan, I3 Hälsa, samfund, samhälle och kultur
Huslig ekonomi: I1 Matkunskap och matkultur
Samhällslära: I1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livet
Anknytning till gymnasiets LP (2019)
Hälsokunskap: Hälsan som resurs (TE1)