Färdiga lektioner
Mat för alla sinnen
Varför tycker du jättemycket om en viss maträtt men kompisen gör det inte?
Är det alltid endast smaken som gör maten läcker?
Efter den här lektionen:
Lär du dig märka att maten har flera olika egenskaper som kan uppfattas med olika sinnen.
Lär du dig märka att hur smaklig maten är beror på många olika saker och egenskaper.
Uppgifter för elever:
1. Se först på videon Smakskolan: smakskola vid matserveringen
2. Tvätta sedan händerna
3. Samla 3–5 olika livsmedel från köket – såsom en bit ost, grönsaker, frukt, bär, mjölkprodukter, bröd, nötter – och använd dem då du gör uppgifterna 4–6.
4. Smakskoleuppgift: Känseln
a. Gör uppgiften Känn på maten
Uppgift
Känn på maten
5. Smakskoleuppgift: Doften
a. Gör uppgiften Doften av mat
Uppgift
Doften av mat
6. Smakskoleuppgift: Grundsmakerna
a. Se på videon Makukoulu: mikä haju, mikä maku?
b. Visste du? Det finns fem grundsmaker:
1. Sött. En mogen banan smakar sött.
2. Kryddgurkor och oliver smakar salt.
3. Citron, lingon och naturell yoghurt smakar surt.
4. Kakaopulver som används vid bakning, kaffe och rucola smakar beskt.
5. Champinjoner och riktigt mogna tomater innehåller den fylliga smaken av umami.
c. Gör sedan en smakskoleuppgift hemma:
1. Placera de 3–5 livsmedel som du hittade i köket på en tallrik eller i en skål.
2. Ta tag i näsan, sätt livsmedlet i munnen och tugga.
3. Vilken av grundsmakerna smakar maten som: sött, salt, surt, beskt eller umami?
4. Vilka grundsmaker hittade du? Skriv upp dem vid varje livsmedel.
5. Släpp sedan näsan och fundera över hur smaken förändrades. Skriv upp det också med några ord.
Tilläggsuppgift: Se på RuokaTutkaTube-videon Vi smakar feat. Isac Elliot och Sanna:
8. Skriv en kort text (högst en halv sida, A4) till din lärare i vilken du berättar:
a. vilka livsmedel du smakade på och vilka grundsmaker du hittade i dem.
b. vilka egenskaper dina favoritgrönsaker, -frukter eller -bär har som gör att du tycker om dem.
c. om uppgiftens målsättningar förverkligades för din del.
9. Skicka texten till din lärare enligt de anvisningar du har fått. Ni kan också komma överens om att rapporten sammanställs som en förteckning och att alla svaren delas upp enligt frågorna.
Anvisningar för läraren:
Under den här lektionen bekantar sig eleverna med sinnen och med egenskaper hos olika typer av mat och livsmedel. Mer information om sinnen och smakskolan finns på MatRadarns webbplats Mat och sinnen (klicka på här).
Kesto:
45 min.
Målgrupp:
Låg- och högstadiet. De yngsta lågstadieeleverna kan behöva hjälp av en vuxen.