Hoppa över till innehållet

Uppgift

Soliga adjektiv om måltiden

Så här är det enkelt att prata positivt om maten.

Gör så här

Du kan göra den här uppgiften i skolen eller hemma, hos en kompis eller hos mommo. När du sätter dig vid matbordet nästa gång, anteckna ord som beskriver maten som du äter. Målet är att träna leendemusklerna i ansiktet och att hitta på så många trevliga och positiva beskrivande ord, dvs. adjektiv, om måltiden. Ett adjektiv svarar på frågan hurdan, till exempel läcker, grön, vit, fyllig osv. Ni kan hitta på adjektiv turvis. Orden behöver inte vara vanliga adjektiv som man brukar använda om maten (som grön, smaklig, läcker osv.). Nu får du använda din fantasi.

Du kan också göra uppgiften på olika språk, till exempel på engelska eller finska.

Nedan hittar du några tips på ord:

Solig, glad, munter, förtjusande, stilig, förtrollande, förfinad, sammetslen, lagom, hemtrevlig, blommig, tassig, aromatisk, pärlande, lättillgänglig, fartfylld, snygg, söt, mångfasetterad, balanserad, strömlinjeformad, intelligent, intressant, energisk, lurvig.

Tidsåtgång

5–15 minuter eller så länge som måltiden varar.

Material

Anteckningsmaterial, en måltid, fantasi.

 

 

Info för de vuxna

Syftet med denna uppgift är att tillbringa en trevlig stund kring matbordet genom att främja ett positivt och uppmuntrande samtal om maten. Det har en positiv inverkan på barnens måltidsvanor. Med samtal om maten (fi: ruokapuhe) avses ofta det samtal som förs för att ge barnet måltidsfostran. Detta samtal bidrar till utvecklingen av barnets inställning till maten.  Vuxna spelar en viktig roll i utvecklingen av barnets relation till mat. Ett positivt samtal om maten har gynnsamma effekter på utvecklingen av barnets relation till maten, medan negativa och pressande sätt att tala ger upphov till negativa tankar.

Ett positivt sätt att prata om maten kan få konkreta effekter i matbordet från första början. När det finns många leenden kring bordet, smakar också maten i allmänhet bättre.

Uppgiften kan kombineras med språkundervisningen. Då får barnen hitta på ord till exempel på engelska eller finska.