Hoppa över till innehållet

Uppgift

Hållbar meny

Planera en middag och ta hållbar utveckling i beaktande från råvaror till kökets städning.

Gör så här

Planera en trerätters meny som består av så många hållbara val som möjligt. Fundera på hållbar utveckling åtminstone inom val av råvara, produktionssätt, tillverkning, servering, mängden mat och slutstädningen.

Var det enkelt eller svårt att sammanställa en hållbar middag?
Var det någonting överraskande i uppgiften?
Hurdana olika vinklar och dimensioner hittar du inom hållbar utveckling?

Du kan också förverkliga din middag som du planerat och bjuda vännerna på mat!

Tidsåtgång

En lektion

Material

Skrivtillbehör

Info för de vuxna

Uppgiften passar till exempel till lektioner inom biologi, modersmål eller huslig ekonomi. Uppgiften stöder begrundandet av hållbara val, utvecklingen av skrivförmåga och medieläskunnighet och kunskapssökning.

Uppgiften kan grundas genom att behandla olika synvinklar på hållbar utveckling. Då uppgiften bryts ner i mindre grupper kan man diskutera hållbar matproduktion och elevernas egna upptäckter mitt i uppgiften.

Efter uppgiften kan man diskutera om hur ansvarsfullhet märks i skolmåltiden och bekanta sig med den egna skolmatsrestaurangens handlingar för hållbar utveckling.