Uppgift
Filens hemlighet
Tillverka din egen fil.
Gör så här
Lägg ungefär en matsked färdig fil på bottnen av små skålar. Tillsätt cirka 1,5 dl mjölk och se till att du kan blanda ingredienserna utan att det skvätter över kanten. Blanda ihop filen och mjölken. Ställ filskålarna på en bricka och sätt ett bakplåtspapper över dem. Låt dem stå i rumstemperatur fram till följande dag och ställ dem sedan i kylskåpet. Kyl ned filarna åtminstone ett par timmar. Studera filens struktur och smak, och beskriv bägge i åtminstone en mening. Du kan jämföra dem med andra flytande mjölkprodukter. Ta reda på hur och varför mjölken förvandlas till fil och skriv upp det på uppgiftspappret eller i ett häfte.
Tidsåtgång
30 minuter första dagen, 30–60 minuter andra dagen.
Material
2 dl naturell lättfil
1 l lättmjölk
7–8 st. portionsskålar
1 matsked
bricka
bakplåtspappersark
papper eller häfte
dator eller smarttelefon
Info för de vuxna
Uppgiften lämpar sig för elever i klasserna 5–8 och den kan göras under en lektion i t.ex. hushållslära, omgivningslära, biologi eller kemi.