Hoppa över till innehållet

 Matmiljön

Inspirera till hälsosamma val

Tankenöt: föreställ dig att du är i skolmatsalen. På linjen finns först sallad och därefter varm mat. Vad tror du, kan detta ha någon betydelse för hur mycket sallad du tar på din tallrik?

En betydande del av vårt matrelaterade agerande är automatiskt och styrs av faktorer i omgivningen. I praktiken innebär detta att vi ofta väljer ett alternativ som är enkelt att välja eller upptäcka eller som är populärt även bland andra. Vilka olika alternativ som erbjuds kan därmed påverka vad och hur mycket vi äter. Om vi exempelvis vill öka konsumtionen av frukt och grönsaker hemma eller i skolan bör vi därför ställa fram dem på en synlig plats och i en form som är lätt att äta. På så sätt kan vi obemärkt påverka människor att välja dem och äta mer av dem.

Fundera därför lite till på din dagliga måltidsmiljö. Skulle sättet att ordna och servera maten kunna ändras så att de hälsosammare alternativen skulle väljas i större utsträckning?