EU:s skolprogram stöder barns hälsosamma matvanor
Genom Europeiska unionens skolprogram stöder man utdelning av mjölk samt grönsaker, frukter och bär i skolan och på daghem. De understödda produkterna används inte till matlagning, utan serveras i samband med måltiden eller som mellanmål.
Systemet med utdelning i skolan har som mål att främja hälsosamma matvanor hos barn och unga. Målet är också att öka andelen grönsaker, frukter, bär och mjölkprodukter i barnens kost.
EU finansierar programmet
Skolprogrammet är ett utdelningsstöd som finansieras av EU:s gemensamma lantbrukspolitik. I Finland ansvarar Livsmedelsverkets marknadsavdelning för verkställigheten. Personalen inom måltidsservicen ansvarar för att lägga fram produkterna och för den praktiska utdelningen i skolorna och daghemmen.
Två understödda produktgrupper
I skolprogrammet ingår både skolmjölksstödet och stödet för frukt i skolan. Skolmjölksstödet har tillämpats i Finland redan sedan 1995. Stödet för frukt i skolan började tillämpas i augusti 2017, då stödprogrammen sammanfördes under samma lagstiftning.
Skolmjölks- och skolfruktsstöd kan ansökas av exempelvis en kommun, förening, företag eller stiftelse som äger ett daghem eller en skola. Man kan också befullmäktiga en leverantör, som ett mejeri eller företag inom handeln att ansöka om stödet för skolans eller daghemmets räkning.
Skolmjölksstöd
Skolmjölksstödet är avsett för barn i dagvård och barn som får grundläggande undervisning och utbildning på andra stadiet. Mjölken och surmjölken ska vara D-vitaminberikad och dem kan vara laktosfria. Produkterna får inte användas i matlagningen.
De stödberättigade produkterna kan variera årligen. Läsåret 2023–2024 är stödberättigade mjölkprodukter:
- fettfri mjölk och surmjölk
- ekologisk fettfri mjölk
Skolfruktsstöd
Skolfruktsstödet är avsett för barn i dagvård och barn som får grundläggande undervisning och utbildning på andra stadiet.
Läsåret 2023-2024 kan du söka stöd till frukt i skolan för hela läsåret. Stödberättigande produkter är gurka, morot, tomat, kålrabbi, äpple, bär (vinbär, jordgubbe, blåbär, lingon, hallon) och deras bärblandningar, banan, mandarin, klementin och satsuma som producerats konventionellt eller ekologiskt.
Socker, fett eller salt får inte tillsättas i produkterna och de får inte användas i matlagningen.
Utbildningsåtgärder hör nu till skolprogrammet
Hösten 2018 blev kompletterande utbildningsåtgärder en ny del av skolprogrammet. De utförs genom MatRadarn-kampanjen. MatRadarn uppmuntrar barn och unga att fråga, undersöka och upptäcka. Kampanjens mål är att fostra barn och unga som förhåller sig positivt till mat och att äta samt som nyfiket och skickligt söker och tolkar information om mat. Tanken är också att skapa en förståelse för hur viktiga matproducenter är.
Intressant och mångsidigt material som stöd för undervisningen
MatRadarn ger verktyg till fostrarna samt reflektioner och upptäckarglädje till barnen och de unga. Våra budskap har en gedigen grund i läroplanen och planen för småbarnspedagogik samt forskning.
De olika uppgifterna och det övriga innehållet främjar utvecklingen av multilitteracitet. Barns och ungas förmåga att skaffa, sammanställa, producera, redigera och bedöma information stöds och utvecklas genom olika typer av innehåll som anknyter till mjölk, frukt och grönsaker.
RuokaTutka-affischen
Affischen kan skrivas ut här.
Mer information:
- Vad betyder skolprogrammet? -video på OpeTube-sidan (på finska)
- www.ruokavirasto.fi