Muodon ja lämpötilan vaikutus ruuan makuun
Kokonaisuuden kesto on noin 45 min
Vaihe 1.
Katsokaa RuokaTutkaTuben videot:
- Aivan palasina – miten ruuan muoto vaikuttaa makuun? (5 min)
- Lämpenee – miten ruuan lämpötila vaikuttaa makuun? (3 min)
Vaihe 2.
Valmistakaa ja maistelkaa videon esimerkkiruokia:
- ohut porkkanatikku vs. iso porkkanapala
- hieno porkkanaraaste vs. karkea porkkanaraaste
- tuore porkkana vs. keitetty porkkana
- maito vs. maitovaahto
- kylmä maito vs. lämmin maito
Keskustelkaa seuraavista:
- Kumpi maistuu makeammalta: ohut porkkanatikku vai isompi porkkanapala? Miksi?
- Miksi vaahdotetun maidon maku on neutraalimpi verrattuna tavalliseen maitoon? Videolla sanotaan, ettei vaahdotettu maito ”maistu oikein miltään”.
- Miksi piimä ei vaahtoudu samalla tavalla kuin maito?
- Miten tuoreen porkkanan ja keitetyn porkkanan maku eroaa ja miksi?
- Kumpi maistuu makeammalta, kylmä vai lämmin maito? Miksi?
- Miten pakastetun marjan ja tuoreen marjan maku eroaa? Miksi?
- Mitkä ruuat maistuvat ihan erilaisilta kylminä ja kuumina?
- Mitkä ruuat mielestäsi maistuvat hyviltä sekä kylminä että lämpiminä?
- Jos valmistat salaattia, minkä kokoisiksi paloiksi pilkot kasvikset mieluiten? Vertaile vastaustasi kaverin kanssa.