Siirry sisältöön

Muodon ja lämpötilan vaikutus ruuan makuun

Kokonaisuuden kesto on noin 45 min

Vaihe 1.

Katsokaa RuokaTutkaTuben videot: 

  • Aivan palasina – miten ruuan muoto vaikuttaa makuun? (5 min) 
  • Lämpenee – miten ruuan lämpötila vaikuttaa makuun? (3 min) 

Vaihe 2.

Valmistakaa ja maistelkaa videon esimerkkiruokia: 

  • ohut porkkanatikku vs. iso porkkanapala 
  • hieno porkkanaraaste vs. karkea porkkanaraaste 
  • tuore porkkana vs. keitetty porkkana 
  • maito vs. maitovaahto 
  • kylmä maito vs. lämmin maito 

 

Keskustelkaa seuraavista: 

  • Kumpi maistuu makeammalta: ohut porkkanatikku vai isompi porkkanapala? Miksi? 
  • Miksi vaahdotetun maidon maku on neutraalimpi verrattuna tavalliseen maitoon? Videolla sanotaan, ettei vaahdotettu maito ”maistu oikein miltään”. 
  • Miksi piimä ei vaahtoudu samalla tavalla kuin maito? 
  • Miten tuoreen porkkanan ja keitetyn porkkanan maku eroaa ja miksi? 
  • Kumpi maistuu makeammalta, kylmä vai lämmin maito? Miksi? 
  • Miten pakastetun marjan ja tuoreen marjan maku eroaa? Miksi? 
  • Mitkä ruuat maistuvat ihan erilaisilta kylminä ja kuumina? 
  • Mitkä ruuat mielestäsi maistuvat hyviltä sekä kylminä että lämpiminä? 
  • Jos valmistat salaattia, minkä kokoisiksi paloiksi pilkot kasvikset mieluiten? Vertaile vastaustasi kaverin kanssa.